Przejście na dietę roślinną.
Jeśli istnieje jedna konkretna dieta, która podkreśla żywność pochodzenia roślinnego z pominięciem naładowanych cukrem wegańskich lub wegetariańskich substytutów mięsa, dieta śródziemnomorska jest najlepszym rozwiązaniem . W tego typu diecie nacisk kładzie się na produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, zioła, przyprawy i zdrowe tłuszcze.
W przeglądzie systematycznym z 2015 r. dotyczącym skuteczności diety śródziemnomorskiej w leczeniu cukrzycy typu 2 i stanów przed cukrzycowych stwierdzono, że dieta ta była związana z lepszym zarządzaniem poziomem glukozy we krwi niż inne powszechnie stosowane diety (w tym dieta niskotłuszczowa), co sugeruje, że nadaje się do ogólnego leczenia cukrzycy typu 2 .
Dieta, która zajęła pierwsze miejsce (obok diety DASH) została uznana za najlepszą w zeszłym roku przez US News. Rankingi zostały sporządzone po tym, jak panel uznanych w całym kraju ekspertów w dziedzinie żywienia, psychologii żywności, chorób serca i cukrzycy dokonał przeglądu prawie każdego dostępnego profilu diety.
Chociaż uszeregowanie diet od najlepszej do najgorszej nie jest tak naprawdę najdokładniejszym sposobem oceny, która dieta cukrzycowa będzie najlepsza dla pacjentów z cukrzycą (i dla wszystkich), możesz użyć rankingów jako punktu wyjścia do eksperymentowania z własnymi wzorcami żywieniowymi.
Zwiększenie wrażliwości na insulinę za pomocą przerywanego postu
Jednym z pierwszych kroków w profilaktyce cukrzycy jest zrozumienie pojęcia insulinooporności i wrażliwości na insulinę. Głównym problemem związanym ze złymi nawykami żywieniowymi jest to, że mogą one obniżyć zdolność organizmu do zarządzania glukozą spożywaną z pożywienia. Oznacza to, że potrzeba więcej insuliny, aby obniżyć poziom glukozy we krwi, tworząc stan insulinooporności.
Dobrą wiadomością jest to, że wykazano, że 20-godzinne okresy postu (znane również jako IF) zwiększają wrażliwość na insulinę .
Gdy dieta 1200 kcal zwiększa wrażliwość na insulinę, organizm staje się bardziej wydajny i potrzebuje mniej insuliny, aby obniżyć poziom glukozy we krwi. U osób z tendencją do rozwoju cukrzycy, każdy wzrost wskaźnika mięśni szkieletowych o 10 procent (stosunek masy mięśni szkieletowych do masy ciała) wiązał się z 11-procentowym wzrostem wrażliwości na glukozę. Ponieważ nadmiar glukozy może być magazynowany w postaci masy tłuszczowej, poprawa wrażliwości na insulinę może prowadzić do lepszego zarządzania wagą. To dobra wiadomość, jeśli obecnie pracujesz nad utratą tkanki tłuszczowej (a później uzyskaniem beztłuszczowej masy ciała) w ramach planów zmiany składu ciała. Warto również zauważyć, że poprawa składu ciała może pomóc w zapobieganiu cukrzycy!